Zoek
Sluit dit zoekvak.

Blog

Er zijn is genoeg

Er zijn is genoeg. Ik ben goed zoals ik ben. Dit is een van de belangrijkste lessen die ik in de afgelopen jaren geleerd heb. En ik vind het een van de moeilijkste dingen om in de praktijk vast te houden.
Blog Er zijn is genoeg

Er zijn is genoeg. Ik ben goed zoals ik ben. Dit is een van de belangrijkste lessen die ik in de afgelopen jaren geleerd heb. En ik vind het een van de moeilijkste dingen om in de praktijk vast te houden.

Als gevoelig persoon sta ik altijd ‘aan’ voor wat er in mijn omgeving én in mijzelf gebeurt. Ik zie, voel en hoor van alles. En daarover denk ik van alles. Van dat veel zien, voelen en horen zie ik zeker de meerwaarde in. Mijn leven is rijker daardoor. Het denken erover, daar zit mijn uitdaging. Want mijn hoofd relateert alles wat ik zie, voel en hoor aan mezelf.  Ik analyseer, interpreteer en reflecteer me een slag in de rondte de hele dag. En om dan vast te houden aan ‘er zijn is genoeg’ is moeilijk! Want mijn hoofd, mijn ego, wil gezien en gewaardeerd worden. Mijn hoofd, mijn ego, is doodsbang dat ik niet goed overkom. Dat mensen mijn doen en laten verkeerd interpreteren. Dus komen er de hele dag vragen in me op: Heb ik het goede gezegd? Heb ik het goede gedaan? Wat denkt die ander van mij? Kom ik wel goed over?

Ik weet heel goed dat al die vragen natuurlijk het tegenovergestelde zijn van leven vanuit de intentie ‘er zijn is genoeg’. En ik weet heel goed dat ik niet voor een ander moet en kán denken. En toch gebeurt het vaak. Als ik zo in mijn hoofd zit, voel ik me als een ballon. De ballon is mijn hoofd, het touwtje eronder is mijn lijf. Die ballon gaat alle kanten op. Hij kan zichzelf geen richting geven en wordt door elke tik en zelfs door elk zuchtje wind ergens naartoe geblazen. Als ik die ballon ben, is het heel moeilijk om te voelen dat ik goed ben zoals ik ben.

Om ‘er zijn is genoeg’ echt te voelen, moet je stevig in je schoenen staan. Of beter gezegd: geaard zijn. Niet als een ballon overal naartoe geblazen worden, maar met een anker stevig in de grond staan. Dat anker vind ik in mijn hart. Als ik van mijn hoofd naar mijn hart ga, voel ik het anker in mijn voeten. Ik voel de grond, de aarde, mijn plek. Als ik geaard ben, voel ik wie ik ben en kan ik vertrouwen op mezelf en mijn pad. Vertrouwen dat als ik mijn hart volg, ik vanzelf het leven leid dat voor mij bedoeld is. Vertrouwen dat mijn hart weet waar de weg ligt waarop ik – door ‘gewoon’ mezelf te zijn – mijn kwaliteiten kan inzetten in deze wereld.

Die ballon is een metafoor die me helpt om sneller te beseffen: Ho! Stop! Je zit te veel in je hoofd! Je vliegt weg! Dat zijn de momenten dat ik mijn anker uit moet gooien. Dat ik van mijn hoofd naar mijn hart moet gaan. Dat vind ik moeilijk, dus ik heb daar hulpmiddelen voor gezocht. Een van die hulpmiddelen is het trekken van een kaart. Ik heb meerdere kaartendecks gekocht en die helpen mij om de stem van mijn hart te horen. Ik stel mezelf een vraag, trek intuïtief een kaart en het interpreteren van die kaart doe ik als vanzelf vanuit mijn hart. En dan voel ik weer: dit ben ik, dit is mijn weg, er zijn is genoeg.

Wellicht vind je deze blogs ook leuk om te lezen…

Blog van hoofd naar hart

Van hoofd naar hart

Voor iemand die zegt heel gevoelig te zijn, zit ik nogal veel in mijn hoofd. Dat is zowel logisch als tegenstrijdig. En het komt vooral voort uit angst.

LEES verder
Blog Fijne avond!?

Fijne avond!?

‘Nog een fijne avond verder!’ Het is 20.30 uur op een doordeweekse avond. We hebben zojuist bij familie gegeten en we gaan naar huis. Terwijl ik naar buiten loop, denk ik na over die woorden. Lief dat ze me dat toewensen, maar mijn avond is eigenlijk wel klaar. Het enige dat ik nu nog wil, is thuis in bed gaan liggen met een boek. Hoe gezellig het ook was, mijn batterij is leeg.

LEES verder
Blog Woorden geven aan je hoogsensitiviteit

Woorden geven aan je hoogsensitiviteit

Veel mensen houden niet van labels. Ik denk omdat labels beperkend kunnen voelen én werken. Alsof het label je bewegingsruimte verkleint. Ook ik had last van ‘label-angst’. Ik heb jarenlang gezegd dat ik ‘trekken van hoogsensitiviteit’ had. Maar het grappige is: vanaf het moment dat ik mijn hoogsensitiviteit volledig omarmd heb, voel ik me veel vrijer dan daarvoor. Het label geeft me juist meer bewegingsruimte, doordat ik mezelf beter begrijp. En daarnaast: het is maar één label. Zoveel eigenschappen, zoveel labels.

LEES verder